Home / APN blog / ΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ / Πέντε συστάσεις για την οριστική θεραπεία των κιρσών!

Πέντε συστάσεις για την οριστική θεραπεία των κιρσών!

Πέντε συστάσεις για την οριστική θεραπεία των κιρσών!

Γράφει ο  Γεώργιος Ι. Ρόκας, Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Οι φλεβικοί κιρσοί είναι μια συχνή πάθηση, καθώς απαντώνται στο 20% των ανδρών και σε περισσότερο από 40% των γυναικών. Οι φλεβικοί κιρσοί σχηματίζονται στις επιφανειακές φλέβες λόγω της αδυναμίας των φλεβικών βαλβίδων να ωθήσουν το αίμα προς την καρδιά. Καθώς το αίμα συσσωρεύεται στις φλέβες, η πίεση στα τοιχώματα των φλεβών αυξάνεται και καταλαμβάνει προοδευτικά όλο και μεγαλύτερο μέρος του φλεβικού δικτύου στα πόδια μας, δίνοντάς τους ένα σχοινοειδές (κιρσώδες) σχήμα. 

Οι παρακάτω πέντε συστάσεις θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα προβλήματα των κιρσών. Μην αγνοείτε τους κιρσούς- επισκεφθείτε έναν γιατρό Αγγειολόγο, ειδικό για φλεβικά προβλήματα.

Μην αγνοείτε τους κιρσούς…

Αν και οι κιρσοί δεν αποτελούν επικίνδυνη κατάσταση, η φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική: σύμφωνα με τις επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές, οι κιρσοί κατατάσσονται στη δεύτερη φάση σοβαρότητας (C2) της φλεβικής ανεπάρκειας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η κατάσταση του φλεβικού δικτύου επιδεινώνεται, το πρόβλημα γίνεται χρόνιο και εξαπλώνεται στις υγιείς φλέβες προκαλώντας μόνιμο οίδημα (C3) και προοδευτικά σοβαρότερες επιπλοκές (C4, C5, C6), όπως φλεβικό έκζεμα, υπερπλασία, λιποσκλήρυνση και λευκή ατροφία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ατροφικά φλεβικά έλκη και τελικά σε απειλητικούς για τη ζωή θρόμβους.

Εντοπίστε έγκαιρα τους επιβαρυντικούς παράγοντες

Πέντε συστάσεις για την οριστική θεραπεία των κιρσών!Η κύρια αιτία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η κληρονομικότητα. Στο γυναικείο φύλο, μετά την ηλικία των 40 ετών και σε όσους ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν μεγάλες περιόδους ακινησίας ή ορθοστασίας, η συχνότητα εμφάνισης κιρσών αυξάνεται σημαντικά. Τα παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν κιρσούς. Παράγοντες επιδείνωσης των κιρσών είναι επίσης το ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης, οι ορμονικές αλλαγές, η παχυσαρκία, οι τραυματισμοί στα κάτω άκρα, οι θεραπείες για την κυτταρίτιδα και η αποτρίχωση.

Τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να προηγούνται των κιρσών και συνήθως περιλαμβάνουν κνησμό, βάρος, κόπωση, κράμπες κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης, πρήξιμο και κάψιμο. Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα με τη ζέστη, την ορθοστασία και κατά τη διάρκεια της ημέρας και γίνονται πιο βασανιστικά όσο το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας παραμένει χωρίς θεραπεία.

 

Αποφύγετε τις τραυματικές επεμβάσεις!

Συνιστώνται συντηρητικές θεραπείες των προβλημάτων φλεβικής ανεπάρκειας -όπως κάλτσες συμπίεσης, δίαιτα, άσκηση, φλεβοτονική κ.ο.κ.- για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, δεν αποτελούν οριστική λύση στο πρόβλημα. Μέχρι πριν από 10 χρόνια, η σαφηνεκτομή θεωρούνταν ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών και συνίστατο στη χειρουργική αφαίρεση της ανεπαρκούς κιρσώδους φλέβας και των φλεβών υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Η σαφηνεκτομή είναι μια πολύ αιματηρή επέμβαση που προκαλεί χειρουργικό τραύμα. Απαιτεί επίσης νοσηλεία για μακρά ανάρρωση. Το πιο απογοητευτικό, ωστόσο, είναι ότι η υποτροπή των κιρσών στο ίδιο πόδι αναπτύσσεται μετά από μερικά χρόνια λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογέννεσης (του ανώμαλου σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων). Για όλους τους παραπάνω λόγους, η σαφηνεκτομή (αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας) τείνει να εγκαταλειφθεί ως μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών, διότι οι σύγχρονες, ενδοφλέβιες, ελάχιστα επεμβατικές αλλά πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι (laser, RF) παρέχουν άμεση, ανώδυνη και οριστική λύση. Η χρήση τους έχει αλλάξει οριστικά τον τρόπο αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών.

Αναζητήστε την πιο ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας.

Πέντε συστάσεις για την οριστική θεραπεία των κιρσών!Σήμερα η πιο δημοφιλής μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών είναι η ενδοφλέβια θεραπεία με λέιζερ. Σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές οδηγίες, υπερτερεί της κλασικής χειρουργικής θεραπείας όσον αφορά την ευκολία, την ασφάλεια, τον μετεγχειρητικό πόνο, την επούλωση, την αποκατάσταση και τη διάρκεια του καλού αποτελέσματος. Σημαντικός παράγοντας για τη δημοτικότητα του ενδοφλέβιου λέιζερ έναντι τόσο των συμβατικών όσο και των άλλων ενδοφλέβιων μεθόδων είναι η συνεχής εξέλιξή του από το 1999, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα υπάρχουν ανώδυνα ενδοφλέβια λέιζερ με ειδικούς για κάθε περίπτωση ανιχνευτές ινών λέιζερ (ELVeS Radial/Slim 2Ring) που διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες ασφαλούς, ανώδυνης και οριστικής θεραπείας για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις με φλεβική ανεπάρκεια, ξεπερνώντας τους περιορισμούς της ανατομίας, του μεγέθους ή της θέσης του φλεβικού προβλήματος.

Με τη νέα γενιά ειδικών καθετήρων λέιζερ, η ενέργεια εφαρμόζεται με απόλυτα εστιασμένο τρόπο σε κάθε σημείο του τοιχώματος της φλέβας, χωρίς να προκαλεί κλινικές ή αισθητικές παρενέργειες. Αυτό εξασφαλίζει πιο άμεση, ανώδυνη και οριστική (98%) σύγκλειση ακόμη και σε πολύ μεγάλες ή επιφανειακές φλέβες, μείζονες και ελάσσονες σαφηνούς φλέβες, διακλαδώσεις και διατιτραινουσών.

Λύστε το πρόβλημα με σιγουριά και ασφάλεια! 

Πριν από τη θεραπεία, το φλεβικό δίκτυο του ασθενούς εξετάζεται λεπτομερώς με έγχρωμο υπερηχογράφημα triplex και επισημαίνονται τα σημεία ανεπάρκειας. 

Η διαδικασία είναι απλή και πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία με συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση: Ξεκινά με την εισαγωγή ενός μικρού καθετήρα εκπομπής λέιζερ στην πάσχουσα φλέβα μέσω μιας οπής βελόνας. Στη συνέχεια, ο καθετήρας προωθείται ενδοφλεβίως στην πληγείσα περιοχή. Ενεργοποιώντας το λέιζερ, κατευθύνουμε την ενέργεια στα τοιχώματα με εστιασμένο και ομοιόμορφο τρόπο μέχρι να καλύψουμε πλήρως κάθε φλέβα. 

Ο νέος καθετήρας ELVeS Radial 2Ring επιτυγχάνει τέλεια εστίαση σε κάθε φλέβα, καθιστώντας καλύτερη τη θεραπεία για τους ασθενείς, καθώς και χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια από ό,τι πριν.

Η προσβεβλημένη φλέβα αποκλείεται από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο και απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό. Οι υγιείς φλέβες του δικτύου αποκαθιστούν την κυκλοφορία. 

Η σύντομη επέμβαση διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά ανά φλέβα και είναι απολύτως ασφαλής, ανώδυνη, δεν απαιτεί τομές και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο ανάρρωσης. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν αμέσως στις κανονικές τους δραστηριότητες. 

Η μακρόχρονη εμπειρία μας στην αντιμετώπιση φλεβικών προβλημάτων με προηγμένες τεχνολογίες μας επιτρέπει να σας προσφέρουμε την πιο σύγχρονη θεραπεία, απαλλάσσοντάς σας άμεσα από τα επώδυνα συμπτώματα και τις σοβαρές συνέπειες της χρόνιας φλεβικής νόσου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ:

Το email σας δεν θα φαίνεται δημόσια.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι με αστερίσκο *

*