Home / APN blog / ΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ / Θαλάσσια Απορρίμματα – no more!

Θαλάσσια Απορρίμματα – no more!

Σεβασμός προς το περιβάλλον

Το 70% περίπου του πλανήτη μας είναι καλυμμένο από ωκεανούς και το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων βρίσκεται σχεδόν παντού. Είναι επιτακτική ανάγκη ο σεβασμός μας στο περιβάλλον.

SOS – Σεβασμός στο περιβάλλον

Τα θαλάσσια απορρίμματα, ιδίως τα πλαστικά, αποτελούν απειλή για την υγεία των θαλασσών και των ακτών μας, καθώς και για την οικονομία και την ποιότητα ζωής γενικότερα. Τα περισσότερα θαλάσσια απορρίμματα παράγονται από δραστηριότητες που διεξάγονται στην ξηρά.

Το ταξίδι του πλαστικού στο περιβάλλον

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούνται από κατασκευασμένα ή επεξεργασμένα στερεά υλικά (π.χ. πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και ξύλο) που καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον one way or another.

Περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς του κόσμου. Οι πλαστικές συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των μπουκαλιών αναψυκτικών και των σακουλών μιας χρήσης, είναι ο κύριος τύπος απορριμμάτων που συναντάται στις ακτές. Άλλα είδη περιλαμβάνουν κατεστραμμένα δίχτυα αλιείας, σχοινιά και σχοινιά, μπατονέτες και αναπτήρες κ.α.

Θαλάσσια Απορρίμματα – no more!

Σεβασμός στο περιβάλλον με διοργάνωση δράσεων καθαριότητας των ακτών

Σε αντίθεση με τα οργανικά υλικά, το πλαστικό στη φύση δεν “εξαφανίζεται”. Συσσωρεύεται στο περιβάλλον, ιδίως στους ωκεανούς. Ένα πλαστικό μπουκάλι μίας χρήσης, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί περίπου 500 χρόνια για να διασπαστεί σε μικροσκοπικά κομμάτια. Διαβάστε περισσότερα σχετικά για τα “Πόσα χρόνια χρειάζονται για να αποσυντεθεί το πλαστικό” εδώ.

Από που προέρχονται τα θαλάσσια απορρίμματα

Θαλάσσια Απορρίμματα – no more!Περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από χερσαίες δραστηριότητες. Η πηγή των θαλάσσιων απορριμμάτων δεν περιορίζεται απαραίτητα στις ανθρώπινες δραστηριότητες κατά μήκος των ακτών. Ακόμη και αν τα απόβλητα παραμείνουν στην ξηρά, τελικά θα μεταφερθούν στη θάλασσα από τα ποτάμια και τον άνεμο. Η αλιευτική βιομηχανία, η ναυτιλία, οι υπεράκτιες πετρελαιοπηγές και τα συστήματα αποχέτευσης συμβάλλουν στα υπόλοιπα.

Πρόληψη – Σεβασμός στο περιβάλλον

Αν και τα θαλάσσια απορρίμματα είναι μία μόνο από τις πιέσεις που επηρεάζουν την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία. Η συσσώρευση και η μακροχρόνια παραμονή των πλαστικών στη φύση περιπλέκει περαιτέρω το ζήτημα. Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα διασυνοριακό πρόβλημα και από την στιγμή που εισέρχονται στη θάλασσα, δεν έχουν πλέον ιδιοκτήτη. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διαχείρισή τους.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι η πρόληψη.

Δράσεις για την καθαριότητα των ακτών

Το δεύτερο βήμα είναι να αναλάβουμε δράση στην ξηρά, πριν τα απορρίμματα φτάσουν στις θάλασσές μας. Η ΕΕ έχει θεσπίσει νόμους και πολιτικές με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων, τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας, τη βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων, την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και γενικά την αποδοτικότερη χρήση των πόρων. Υπάρχουν επίσης κατευθυντήριες γραμμές που έχουν καταρτιστεί για να βοηθήσουν στη μείωση της ρύπανσης από τα πλοία, τα λιμάνια και τους λιμένες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ένας καλός τρόπος για την προαγωγή και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το θέμα και τη συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Είναι δείγμα πολιτισμού «Ο σεβασμός στο περιβάλλον»!

  • “We can do better. We can make our life greener.”

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ:

Το email σας δεν θα φαίνεται δημόσια.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι με αστερίσκο *

*