Home / APN blog / ΤΟ APN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ / Η λιγότερη επεμβατική μέθοδος Αρθροσκόπησης Γόνατος

Η λιγότερη επεμβατική μέθοδος Αρθροσκόπησης Γόνατος

Η λιγότερη επεμβατική μέθοδος Αρθροσκόπησης Γόνατος

Η Αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης προβλημάτων των αρθρώσεων. Η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ρήξεων μηνίσκου, ρήξεων συνδέσμων και άλλων τραυματισμών.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική ή γενική αναισθησία, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τον τύπο της κάκωσης που έχετε.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός σας θα εισάγει το αρθροσκόπιο σε μία από τις μικρές τομές στην άρθρωση του γόνατός σας και στη συνέχεια θα το οδηγήσει μέσα από τον υπόλοιπο χώρο μέχρι να φτάσει στην άρθρωση. Μόλις φτάσει εκεί, μπορεί να εξετάσει τυχόν προβλήματα μέσα στην άρθρωσή σας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Για να διατηρήσετε το γόνατό σας όσο το δυνατόν πιο υγιές μετά την επέμβαση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες που σας δίνει ο γιατρός σας σχετικά με την ανάπαυση, τη φαρμακευτική αγωγή και τη φυσιοθεραπεία. Εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει παυσίπονα για να τα χρησιμοποιείτε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

 

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι:

– ρήξη μηνίσκου

– ενδοαρθρικά κατάγματα

– πρησμένες αρθρώσεις

– εξάρθρωση επιγονατίδας

– ρήξη συνδέσμων

 

Η αρθροσκόπηση είναι ευεργετική επειδή συχνά περιλαμβάνει:

– μικρότερη βλάβη των ιστών από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση

– ταχύτερο χρόνο επούλωσης

– λιγότερα ράμματα από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση

– λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση από την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση

– μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης επειδή γίνονται μικρότερες τομές

 

Η Διαδικασία της Αρθροσκόπησης

Η αρθροσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στο γιατρό σας να εξετάσει την άρθρωση του γόνατός σας με μια μικρή κάμερα. Μια μικρή τομή γίνεται στο γόνατο και ένα αρθροσκόπιο, το οποίο είναι ένας μακρύς, λεπτός σωλήνας με φως στο ένα άκρο και φακό στο άλλο, εισάγεται σε αυτή την τομή. Στη συνέχεια, ο χειρουργός ορθοπεδικός παρακολουθεί τις εικόνες από την κάμερα σε μια οθόνη βίντεο και χρησιμοποιεί χειρουργικά εργαλεία για να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό επιτρέπει την πραγματοποίηση πολύ ακριβών τομών και επισκευών εντός της άρθρωσης χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει ή να διαλύσει κάποιο από τα οστά ή τους συνδέσμους της.

 

Η διαδικασία της αρθροσκόπησης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης που κάνετε, αλλά σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:

1) Θα σας χορηγηθεί αναισθησία ώστε να είστε μουδιασμένοι από τη μέση και κάτω.

2) Ένα τοπικό αναισθητικό θα εγχυθεί στην άρθρωση του γόνατός σας για να μουδιάσει και αυτή.

3) Θα γίνει μια τομή στην άρθρωση του γόνατός σας μέσω της οποίας θα εισαχθεί το αρθροσκόπιο. Αυτή η τομή θα είναι αρκετά μικρή ώστε να επιτρέπει την ελάχιστη δυνατή δημιουργία ουλής μετά (συνήθως λιγότερο από 1 cm).

4) Χρησιμοποιώντας αυτό το οπτικό όργανο, ο χειρουργός σας μπορεί να εκτιμήσει τυχόν βλάβες εντός της άρθρωσης του γόνατός σας πριν ξεκινήσει

 

Σπάνιες Επιπλοκές στην Αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια πολύ συχνή διαδικασία, αλλά δεν είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους και τις επιπλοκές της. Όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις οποιουδήποτε βαθμού δυσκολίας, υπάρχουν ορισμένες επιπλοκές, οι οποίες βέβαια είναι σπάνιες:

– Τυχαία βλάβη των ιστών και των νεύρων

– Λοίμωξη στο γόνατο

– Αιμορραγία στις αρθρώσεις

– Θρόμβοι αίματος

Ο γιατρός σας θα σας προτείνει σημαντικές οδηγίες και προφυλάξεις μετά την επέμβαση. Συχνά είναι δυνατή η επιστροφή στην εργασία και σε ελαφρές σωματικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά πιο απαιτητικές σωματικές δραστηριότητες, όπως βαριά εργασία και αθλήματα, δεν συνιστώνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αρθροσκοπική Αφαίρεση Ρήξεως Έσω Μηνίσκου

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ:

Το email σας δεν θα φαίνεται δημόσια.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι με αστερίσκο *

*