Home / APN blog / Υπηρεσίες Αξονικής Τομογραφίας

Υπηρεσίες Αξονικής Τομογραφίας

Υπηρεσίες Αξονικής Τομογραφίας
Η αξονική τομογραφία (CT) χρησιμοποιείται για τη διάγνωση πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών τραυματισμών και του καρκίνου. Με μια αξονική τομογραφία, λαμβάνεται μια σειρά ακτίνων Χ από διαφορετικές γωνίες και συνδυάζονται για να δημιουργηθούν εικόνες που μπορούν να προβληθούν σε μια οθόνη. Η αξονική τομογραφία παρέχει μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τη μαγνητική τομογραφία ή την εξέταση με υπερήχους, αλλά δεν απαιτεί την έγχυση σκιαγραφικής χρωστικής στον ασθενή, όπως απαιτείται για τις δύο αυτές διαδικασίες.

Η αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην απεικόνιση εσωτερικής αιμορραγίας και άλλων απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε αίθουσα επειγόντων περιστατικών ή νοσοκομείο σε λογική απόσταση οδήγησης. Για παράδειγμα, εάν ένας τραυματισμός έχει συμβεί μακριά από ιατρική περίθαλψη και δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθεί ο ασθενής αρκετά γρήγορα για θεραπεία, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντ’ αυτού αξονική τομογραφία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί για μαγνητική τομογραφία όταν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε ακτινοβολία λόγω προηγούμενων ακτινογραφιών που λήφθηκαν με την πάροδο του χρόνου ή προηγούμενων ακτινοθεραπειών για καρκινοπαθείς που υποβαλλονται σε χημειοθεραπειες εδώ και αρκετό καιρό.

Τι είναι ο Αξονικός Τομογράφος
Ο αξονικός τομογράφος είναι ένα ακτινολογικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί υπολογιστή για να ανακατασκευάσει τις πληροφορίες που λαμβάνει από το εσωτερικό του σώματος (π.χ. καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλος κ.λπ.) και να τις μετατρέψει σε εικόνες. Οι εικόνες αυτές μπορούν να αποθηκευτούν ως ψηφιακό αρχείο που μπορεί να εκτυπωθεί σε φωτογραφικό φιλμ ή χαρτί.
Πότε πραγματοποιούμε αξονική τομογραφία;
Το φάσμα χρήσης της αξονικής τομογραφίας είναι μεγάλο. Πιο συγκεκριμένα με την τεχνική απεικόνιση που παρέχει, την χρησιμοποιούμε για την κατάλληλη διάγνωση ασθενειών και την αξιολόγηση τραυμάτων.

Παραθέτουμε μερικές εφαρμογές:
• Οι σαρώσεις αξονικής τομογραφίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση της νόσου ή του τραυματισμού διαφόρων περιοχών του σώματος.
• Η αξονική τομογραφία CT έχει γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο διαλογής για την ανίχνευση πιθανών όγκων ή αλλοιώσεων εντός της κοιλιάς.
• Μια σάρωση αξονικής τομογραφίας CT της καρδιάς μπορεί να πληροφορήσει όταν υπάρχουν διάφοροι τύποι καρδιακών παθήσεων ή ανωμαλιών.
• Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση της κεφαλής προκειμένου να εντοπιστούν τραυματισμοί, όγκοι, θρόμβοι που οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, αιμορραγία και άλλες παθήσεις.
• Με την απεικόνιση των πνευμόνων μπορεί να αποκαλυφθεί η παρουσία όγκων, πνευμονικών εμβολών (θρόμβων αίματος), παρουσία υγρού και άλλες παθήσεις όπως εμφύσημα ή πνευμονία.
• Μια σάρωση αξονικής τομογραφίας CT είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν απεικονίζει σύνθετα κατάγματα οστού, σοβαρά διαβρωμένες αρθρώσεις ή όγκους οστών.
• Η αξονική τομογραφία καθοδηγεί στις διαδικασίες χειρουργικών επεμβάσεων και βιοψιών.

Η διάρκεια της Αξονικής τομογραφίας:
Η εξέταση είναι ελάχιστα επεμβατική και γρήγορη και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Εξετάσεις που πραγματοποιούνται με αξονικό τομογράφο:

Αξονική τομογραφία εγκεφάλου
Αξονική τομογραφία Υποφύσεως
Αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου
Αξονική τομογραφία θώρακος
Αξονική τομογραφία τραχήλου
Αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας
Αξονική τομογραφία Άνω και Κάτω άκρων
Αξονική τομογραφία Μυοσκελετικού συστήματος
Αξονική τομογραφία Ώμων
Αξονική τομογραφία Σπονδυλικής στήλης
Αξονική τομογραφία Καρδιάς
Αξονική τομογραφία Γόνατος
Αξονική τομογραφία Τραχήλου
Αξονική τομογραφία Στοματικής κοιλότητας

Κίνδυνοι που συνδέονται με την αξονική τομογραφία
Αν και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις αξονικές τομογραφίες είναι ελάχιστοι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί. Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

-Η έκθεση στην ακτινοβολία μιας μεμονωμένης αξονικής τομογραφίας είναι μικρή σε σύγκριση με εκείνη της ηλιακής ακτινοβολίας της καθημερινής μας ζωής. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την πραγματοποίηση της σάρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη χρήση μολυβδούχου ασπίδας κατά τη διάρκεια της σάρωσης.

-Η διαρροή σκιαγραφικού μέσου που περιέχει ιώδιο στο σώμα σας μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης ή μέσω κατάποσης. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ενημερώνοντας τον γιατρό σας εάν έχετε αλλεργία στο ιώδιο ή εάν υπάρχει εγκυμοσύνη. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου που περιέχει ιώδιο πριν από την αξονική σας τομογραφία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ:

Το email σας δεν θα φαίνεται δημόσια.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι με αστερίσκο *

*