ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Blockchain, ουτοπία ή επιτόπια στροφή: Ένα διήμερο φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση


Τι είναι το blockchain, ποιες είναι οι εφαρμογές του, που το συναντάμε και πως μπορεί να αλλάξει την ζωή μας; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα εξεταστούν σε ένα Φεστιβάλ που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Χάκερ, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, φιλόσοφοι, ερευνητές, μαθηματικοί, προγραμματιστές θα διερευνήσουν διάφορες πτυχές αυτής της νέας, συναρπαστικής τεχνολογίας που έχει βρει εφαρμογή στον δικτυωμένο πλανήτη μας.

Η τεχνολογία του blockchain βρίσκεται στην βάση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin που δημιουργήθηκε το 2008. Μπορεί να περιγραφεί ως ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό λογιστικό φύλλο χωρίς κεντρικό διαχειριστή, το οποίο βρίσκεται σε κοινή χρήση μεταξύ χιλιάδων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.

Η τεχνολογία blockchain δεν εφαρμόζεται μόνο σε κρυπτονομίσματα, αλλά έχει μια ευρεία γκάμα εφαρμογών. Οι τράπεζες, για παράδειγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να την χρησιμοποιήσουν για την κρυπτογράφηση των δεδομένων τους. Αλλά και κάποια διαδικτυακά καζίνο την εφαρμόζουν για να εξασφαλίσουν την ανωνυμία των χρηστών και την ασφαλή διεξαγωγή του στοιχηματισμού στους ιστότοπους τους.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι αν και το blockchain έχει κατά κύριο λόγο αναπτυχθεί για τον χρηματοοικονομικό τομέα, για επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές, χρησιμοποιείται εκτενώς και από διάφορες κοινότητες που εξερευνούν πρωτότυπες και εναλλακτικές χρήσεις του στην διασκέδαση, την τέχνη, τη μουσική, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα συστήματα διακυβέρνησης.

Το διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλεί ερευνητές, καλλιτέχνες, προγραμματιστές και χάκερ σε μια συζήτηση για τη διαλεκτική της αντίστασης και της εναλλακτικής ένταξης που βρίσκεται στον πυρήνα της τεχνολογίας blockchain.

Η τεχνολογία του Blockchain δεν παράγει μόνο κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, αλλά και μια σειρά από πολιτικά και ηθικά ζητήματα, καθώς από τη μία συμβάλλει στην κοινωνική αμοιβαιότητα και καταργεί τους διαμεσολαβητές, ενώ από την άλλη αποτελεί επενδυτική ευκαιρία για μια νέα ελίτ, αυτήν της ψηφιακής οικονομίας.

Στα πλαίσια του διήμερου φεστιβάλ Blockchain, θα διεξαχθεί και το πρώτο Crypto rave party στην Ελλάδα, με τους Arpanet, Amnesia Scanner, Bill Kouligas, M.E.S.H., Voltnoi

Τα Crypto rave είναι μια μετεξέλιξη των αυθεντικών rave parties, τα οποία κατά κάποιο τρόπο ήταν και αυτά κρυπτογραφημένα. Στις πρώτες εποχές του rave, η τοποθεσία και ο χρόνος διεξαγωγής κάποιου πάρτι κοινοποιεί το στόμα με στόμα, έπρεπε να ξέρεις τους κατάλληλους ανθρώπους για να μπορέσεις να παρευρεθείς.

Αλλά οι νέες τεχνολογίες blockchain το πετυχαίνουν πλέον αυτό με ψηφιακό τρόπο, μέσω της πραγματικής παραγωγής κρυπτονομισμάτων από τους συμμετέχοντες όσο και μέσω ενός επιπέδου Ζωντανού Παιχνιδιού Ρόλων Δράσης (LARP)/ Real Game Play (RGP).

Για να μπορέσετε να παρευρεθείτε σε ένα Cryptorave πάρτι, χρειάζεται να «δανείσετε» υπολογιστική ισχύ για να παράγετε το κρυπτονόμισμα Monero (XMR) ώστε να λάβετε το εισιτήριό σας. Συνδυάζοντας την υπολογιστική ισχύ όλων όσων προτίθενται να παρευρεθούν στο πάρτι, η κοινότητα παράγει συλλογικά υπεραξία για την λειτουργία της μηχανής Cryptorave, αποσκοπώντας στην διασφάλιση της ύπαρξης του δικτύου.

Στο πρόγραμμα του πρώτου Crypto rave πάρτι που γίνεται στην Αθήνα περιλαμβάνεται επίσης μια μοναδική παρουσίαση ενός project των Amnesia Scanner, του ASWiFi, που διευρύνει τη ζωντανή εμπειρία, συνδέοντας τους χρήστες μέσω του Oracle, του στοιχείου τεχνητής νοημοσύνης της μπάντας, και επιτρέποντάς τους να κερδίσουν κρυπτομάρκες, με τις οποίες μπορούν να αγοράσουν συλλεκτική μουσική.

apngr

Leave a Comment
Share
Published by
apngr

Πρόσφατα άρθρα

Δεν σταματάει ο τζόγος στην Ελλάδα: Συνολικά 36.06 δισεκατομύρια ευρώ το 2023 

Αν και τελευταία πολλά νοικοκυριά παγκοσμίως έχουν ζοριστεί οικονομικά λόγω του υψηλού πληθωρισμού, τα χρήματα…

2 μήνες ago

Το ραδιόφωνο της Betsson στην Ελλάδα: Η νέα μορφή διαδικτυακής ψυχαγωγίας

Το Betsson Radio σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της μάρκας στην Ελλάδα, με αυτή…

2 μήνες ago

Πώς να Δημιουργήσετε Ένα Εντυπωσιακό Βιογραφικό

Πώς να Δημιουργήσετε Ένα Εντυπωσιακό Βιογραφικό: Οδηγός Βήμα προς Βήμα για να Κατακτήσετε τους Εργοδότες…

4 μήνες ago

Configurator – Διαμορφωτής Θαλάμου και Θυρών Ανελκυστήρα

Στην PAPPAS Elevators γνωρίζουμε ότι κάθε έργο είναι μοναδικό και κάθε πελάτης μας ξεχωριστός, με…

4 μήνες ago

Υπηρεσία συντήρησης ανελκυστήρων

  Η υπηρεσία συντήρησης ανελκυστήρων είναι μια ολοκληρωμένη λύση για τη διατήρηση των ανελκυστήρων σας…

4 μήνες ago

The Benefits of Being Enthusiastic About Cinema

Undoubtedly, there is something magical about cinema. It immerses the audience in different universes, emotions,…

7 μήνες ago