Κόσμος

Κορυφαίοι οικονομολόγοι δουλεύουν πάνω σε νέο κρυπτονόμισμα

Το bitcoin και τα χιλιάδες άλλα κρυπτονομίσματα που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια, αποκτούν ολοένα και περισσότερη ισχύ και πολλοί πιστεύουν ότι έχουμε πλέον μπροστά μας τον τρόπο με τον οποίον θα γίνονται όλες οι οικονομικές συναλλαγές στο μέλλον.

Υπάρχουν ξεκάθαρα πλεονεκτήματα που το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό, γεγονός που έχει συμβάλλει στην αλματώδη διάδοσή του τα τελευταία χρόνια. Έχουν αυξηθεί, μάλιστα, με γεωμετρική πρόοδο οι έρευνες κι οι «επιδιορθώσεις» με τις εξελίξεις, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, να είναι ραγδαίες.

Ο όρος «κρυπτονόμισμα» προήλθε από την κρυπτογραφία καθώς βασίζεται στις αρχές της, με σκοπό τη διασφάλιση των συναλλαγών. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος, ο αποκεντρωτικός (δεν υπάρχει δηλαδή συγκεντρωμένη σε έναν υπολογιστή ή έναν server) χαρακτήρας της οποίας κάνει σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε προσπάθεια για έλεγχο. Επιτρέπει, ταυτόχρονα, φθηνότερες και πιο γρήγορες συναλλαγές, στοιχεία που έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Τα κρυπτονομίσματα βασίζονται πάνω στην τεχνολογία του blockchain (Κατανεμημένη Βάση Δεδομένων), μιας κρυπτογραφημένης δηλαδή λίστας συναλλαγών που μπορεί να αφορά κυριολεκτικά τα… πάντα (ιατρικά δεδομένα, αρχεία οποιασδήποτε μορφής, πνευματικά δικαιώματα κτλ).

Μπορεί να ακούγεται ως ένας εξειδικευμένος όρος που αναφέρεται στην οικονομία, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αναρίθμητους τρόπους, είτε μιλάμε για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας μιας κυβέρνησης ή τη βοήθεια προς ευπαθείς ομάδες, είτε ακόμα για μουσική ή πρωτοποριακές online πλατφόρμες πόκερ. Η χρήση κρυπτονομισμάτων δείχνει ελκυστική και για αυτόν ακριβώς τον λόγο κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, ενώ αναμένεται να μας απασχολήσει και στα επόμενα.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, μια ομάδα από διάσημους οικονομολόγους ανακοίνωσε προ λίγων ημερών το σχέδιο της για τη δημιουργία ενός νέου κρυπτονομίσματος με την ονομασία Saga (SGA) που θα προσπαθήσει να κερδίσει κι αυτό με τη σειρά του μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά, χωρίς όμως να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον δέοντα σεβασμό, καθώς το κάθε ένα από τα άτομα που συνεισέφερε έχει τη δική του ιστορία στον χώρο. Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Jacob Frenkel, ο Νομπελίστας Myron Scholes κι ο δημιουργός του πιο διαδεδομένου τρόπου υπολογισμού της οικονομικής αστάθειας των αγορών (VIX), Dan Galai, είναι μερικά από τα μέλη της ομάδας, η οποία δούλεψε υπό τη σκέπη του ιδρύματος Saga, ενός μη κερδοσκοπικού ελβετικού οργανισμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εξαγγελίες, η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα είναι ότι το Saga θα χρησιμοποιήσει μεθόδους που εφαρμόζονται με επιτυχία και στην παραδοσιακή οικονομία. Στοχεύει στη δημιουργία αποθεματικών, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα σε ειδικούς αλγόριθμους σύμφωνα με το μέγεθος της κάθε οικονομίας. Θα υπάρξει, δηλαδή, εξάρτηση της αξίας του με την κατάσταση της οικονομίας και θα γίνονται οι απαραίτητες (μικρές) αυξομειώσεις.

«Δεν θέλουμε το Saga να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα κρυπτονομίσματα, αλλά να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό εργαλείο στην παγκόσμια οικονομία. Στοχεύουμε, άλλωστε, σε ανθρώπους που έχουν στην κατοχή τους ήδη ψηφιακά χρήματα και ψάχνουν ένα λιμάνι» το κατατοπιστικό σχόλιο του Ido Sadeh Man, ιδρυτή και προέδρου του ιδρύματος Saga.

Η προσπάθεια αυτή, όπως και πολλές άλλες που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αποδειχθεί επιτυχημένη ή επιδέχεται βελτίωσης. Το σίγουρο είναι ότι το «ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και ότι τα ψηφιακά χρήματα θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και στο μέλλον.

apngr

Leave a Comment
Share
Published by
apngr

Πρόσφατα άρθρα

Δεν σταματάει ο τζόγος στην Ελλάδα: Συνολικά 36.06 δισεκατομύρια ευρώ το 2023 

Αν και τελευταία πολλά νοικοκυριά παγκοσμίως έχουν ζοριστεί οικονομικά λόγω του υψηλού πληθωρισμού, τα χρήματα…

1 μήνα ago

Το ραδιόφωνο της Betsson στην Ελλάδα: Η νέα μορφή διαδικτυακής ψυχαγωγίας

Το Betsson Radio σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην εξέλιξη της μάρκας στην Ελλάδα, με αυτή…

2 μήνες ago

Πώς να Δημιουργήσετε Ένα Εντυπωσιακό Βιογραφικό

Πώς να Δημιουργήσετε Ένα Εντυπωσιακό Βιογραφικό: Οδηγός Βήμα προς Βήμα για να Κατακτήσετε τους Εργοδότες…

4 μήνες ago

Configurator – Διαμορφωτής Θαλάμου και Θυρών Ανελκυστήρα

Στην PAPPAS Elevators γνωρίζουμε ότι κάθε έργο είναι μοναδικό και κάθε πελάτης μας ξεχωριστός, με…

4 μήνες ago

Υπηρεσία συντήρησης ανελκυστήρων

  Η υπηρεσία συντήρησης ανελκυστήρων είναι μια ολοκληρωμένη λύση για τη διατήρηση των ανελκυστήρων σας…

4 μήνες ago

The Benefits of Being Enthusiastic About Cinema

Undoubtedly, there is something magical about cinema. It immerses the audience in different universes, emotions,…

7 μήνες ago