Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλά ΝΔ,ΠΑΣΟΚ


Home / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / Επικαιρότητα / Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλά ΝΔ,ΠΑΣΟΚ

Σε χαμηλή πτήση εξακολουθούν να κινούνται τα ποσοστά των δύο «μεγάλων» κομμάτων όπως επιβεβαιώνεται και τις δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.Συγκεκριμένα, και , συγκεντρώνουν από κοινού από 33,2% στην πρόθεση ψήφου μέχρι και 37%, ποσοστά τα οποία, ωστόσο δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν από μόνα τους κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς να χρειαστεί η συνδρομή κάποιου τρίτου κόμματος.

Με δεδομένη, όμως, την άρνηση των υπολοίπων κομμάτων να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ειδικά εάν διατηρηθεί η πολιτική τους ως έχει, γίνεται φανερό ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα να μπει σε μια διαδικασία που δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα οδηγηθούμε εκ νέου σε .Σημειώνεται, πάντως, ότι και στις δύο δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ και στις δύο έρευνες επιβεβαιώνεται και πάλι η δυναμική με την οποία μπαίνουν στις εκλογές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η πτώση της Δημοκρατικής Αριστεράς σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις που γίνονταν τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η «πολυκομματικότητα» της επερχόμενης Βουλής.

 

MRB

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έκανε η MRB και δημοσιεύεται στη Real News, το 65,7% των ερωτηθέντων, τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Όπως φαίνεται, όμως, από τα ποσοστά των κομμάτων, για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, θα χρειαστεί και η συνδρομή ενός τρίτου κόμματος, καθώς τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν αθροιστούν δεν είναι αρκετά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης,, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 20,5% έναντι 12,7% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν με 8,6%, με 7,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, ΔΗΜΑΡ με 7%, με 3,9%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%, ΛΑ.Ο.Σ. με 2,5% και ΔΗ.ΣΥ. με 2,4%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 50,6% έναντι 4% του ΠΑΣΟΚ ενώ το 26,7% θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει τις εκλογές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται και πάλι ο Φώτης Κουβέλης. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεύτερος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος αν και δεν είναι πολιτικός!. Ακολουθούν οι Πάνος Καμμένος, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Δημαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αλέκα Παπαρήγα, , Γιώργος , Λούκα Κατσέλη, Νίκος Μιχαλολιάκος και Χάρης Καστανίδης.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Ε. Βενιζέλου το 52,4% δηλώνει «κανένας» ενώ το 22,9% επιλέγει τον πρόεδρο της ΝΔ και το 20,9% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, το 65,7% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του τόπου ενώ το 32,7% θεωρεί πως κανένα κόμμα από μόνο του δεν θα είναι αποτελεσματικό σε περίπτωση αυτοδυναμίας.

 

Pulse

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse για τον Τύπο της Κυριακής, η ΝΔ προηγείται και πάλι του ΠΑΣΟΚ, με διαφορά της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 15,5%, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ από 11,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9%, η Χρυσή Αυγή 5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι Οικολόγοι-Πράσινοι από 3% (που είναι και στο όριο για την είσοδο στη Βουλή), η Δημοκρατική Συμμαχία και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών από 2,5%, ενώ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Δράση συγκεντρώνουν από 1,5%.
Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία (και συγκεκριμένα το 64%) προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι 21% που επιθυμεί μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι η μεγάλη μείωση της αποχής, που ανέρχεται στο 12%, ενώ πριν το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, ήταν στο 23%.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το email σας δεν θα φαίνεται δημόσια.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι με αστερίσκο *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

About apngr