Home / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / Επικαιρότητα / Ενέργειες στήριξης των σεισμόπληκτων σε Ηλεία και Αχαϊα

Ενέργειες στήριξης των σεισμόπληκτων σε Ηλεία και Αχαϊα

Ενέργειες στήριξης των σεισμόπληκτων σε Ηλεία και ΑχαϊαΜε το φόβο των ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ζουν οι κάτοικοι των περιοχών της Αχαΐας και της Ηλείας, που δοκιμάστηκαν από το σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την Κυριακή. Ο σεισμός προήλθε από ρήγμα που δεν είχε χαρτογραφηθεί. Ζημιές καταγράφηκαν σε Αρκαδία και Αιτωλοακαρνανία. Σε συνεχή εξέλιξη βρίσκεται η διανομή σκηνών και λυομένων, καθώς και η αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στους τομείς της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Σανταμέρι, Πόρτες και Χαραυγή στο νομό Αχαΐας για 48 ώρες λόγω κινδύνου κατολισθήσεων έδωσε τη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπυρίδων.

Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα δύο νεκρούς, ενώ 178 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Αχαΐα και 49 στην Ηλεία. Μέχρι στιγμής έχουν κριθεί κατεδαφιστέα 150 σπίτια, σε Ηλεία και Αχαΐα σύμφωνα με στοιχεία από τα συνεργεία των μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ που κάνουν αυτοψίες. Ειδικότερα στο Νομό Ηλείας από 45 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν, μέχρι νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, 621 αυτοψίες στους Δήμους, Βουπρασίας, Γαστούνης, Ανδραβίδας, Βαρθολομιού, Αμαλιάδος, Πηνείας, Λεχαινών, Ωλένης, Τραγάνου, Πύργου και Ιάδρανου. Κρίθηκαν 264 σπίτια μη κατοικήσιμα και εκτιμάται ότι από αυτά τα 80 περίπου είναι κατεδαφιστέα και τα 184 επισκευάσιμα.

Στο Νομό Αχαΐας από 40 κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν, μέχρι νωρίς το απόγευμα, 482 αυτοψίες στους Δήμους, Πατρέων, Ωλενίας, Μόμβρης, Φαρρών, Λαρίσσου, Δύμης, Παραλίας και Βραχνέικων. Κρίθηκαν 240 σπίτια μη κατοικήσιμα εκ των οποίων τα 70 περίπου είναι κατεδαφιστέα και τα 170 επισκευάσιμα. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, έγιναν περισσότερες από 1500 αυτοψίες.

Τα πρώτα μέτρα

Βοήθεια στους πληγέντες καταφθάνει από διάφορα σημεία της Ελλάδας και από αρκετούς φορείς. Η κυβέρνηση, μετά και την περιοδεία στελεχών της στις σεισμόπληκτες περιοχές, ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Συγκεκριμένα, θα χορηγηθεί άμεσα έκτακτο πρώτο βοήθημα 3.000 ευρώ σε όσους έχασαν τη μόνιμη κατοικία τους, ενώ βοήθεια 2.000 ευρώ, θα χορηγήσει σε κάθε σεισμόπληκτο η ΚΕΔΚΕ. Επίσης θα δοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας έκτακτη οικονομική ενίσχυση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους πληγέντες Δήμους για την αντιμετώπιση των πρώτων έκτακτων αναγκών και θα ισχύσει επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που η πρώτη κατοικία κρίθηκε ακατάλληλη. Το έκτακτο πρώτο βοήθημα των 3.000 ευρώ θα εφαρμοστεί χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία όπως ίσχυσε και στην περίπτωση των πυρόπληκτων, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων Γ. Σουφλιάς, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, περιλαμβάνονται δωρεάν αποκατάσταση των ζημιών και δωρεάν χτίσιμο των σπιτιών που θα κριθούν κατεδαφιστέα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, 60 κλιμάκια με μηχανικούς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν και μέχρι αύριο θα έχουν κάνει καταγραφή για το ποια κτίρια θα κριθούν κατεδαφιστέα και σε ποια θα αποκατασταθούν οι ζημιές. Για την κόντρα των σεισμολόγων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι, όταν έχουν ενδείξεις, πρέπει να τις καταθέτουν, αλλιώς χάνουν την αξιοπιστία τους.

Ο. Σουφλιάς ανέφερε επίσης ότι η ομάδα ΒΑΝ δεν είχε ενημερώσει για επικείμενο σεισμό και ο μόνος που κατά καιρούς έχει δώσει στοιχεία είναι ο κ. Παπαζάχος. Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι: “Αυτές τις ώρες που βρισκόμαστε στο Λουξεμβούργο, στη Σύνοδο των Υπουργών το μυαλό μας βρίσκεται κοντά στους κατοίκους της Αχαΐας και της Ηλείας οι οποίοι δοκιμάζονται για άλλη μια φορά μετά τις πυρκαγιές. Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επεξεργάζεται μέτρα για την άμεση ανακούφιση των σεισμοπλήκτων, όπως είχαμε κάνει και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Όλοι οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου, ΟΑΕΔ, Οργανισμός Εργατικής Εστίας, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καθώς και το ΙΚΑ θα συστρατευτούν, λαμβάνοντας μέτρα που αφορούν είτε στη χορήγηση επιδομάτων είτε σε οικονομικές ελαφρύνσεις. Μέριμνα θα υπάρξει και για την ανακατασκευή κατοικιών καθώς και για την κάλυψη οποιασδήποτε άλλης ανάγκης. Για όλα τα παραπάνω θα γίνουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις”.


Οδηγίες για τους πολίτες

Μετά το τέλος της σύσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης δήλωσε ότι: “Οι πληγέντες πολίτες θα πρέπει ωστόσο να υποβάλλουν αίτηση ως εξής:
Πρώτον, για το βοήθημα των 3.000 ευρώ θα απευθύνονται μόνο στην Αγροτική Τράπεζα, με την ταυτότητα τους, αλλά και βεβαίωση του Δημάρχου ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι και βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ότι το σπίτι τους έχει υποστεί ζημιές και κρίνεται πως δεν είναι κατοικήσιμο. Δηλαδή, οι μόνιμοι κάτοικοι που υπάγονται στις αναφερθείσες κατηγορίες δικαιούνται και τις 3.000 ευρώ που είναι βοήθημα για τις πρώτες άμεσες ανάγκες και τις 10.000 ευρώ που αφορούν την οικοσκευή τους.
Δεύτερον, οι μη μόνιμοι κάτοικοι, αυτοί που έχουν εξοχικό δηλαδή, δεν μένουν “ξεκρέμαστοι”. Υπάγονται στις διατάξεις του ισχύοντος νόμου για τους σεισμόπληκτους. Επιπλέον, παρότι δεν προβλέπεται από αυτόν το νόμο για τους σεισμοπλήκτους, και σε αυτούς θα ανακατασκευαστούν ή θα επισκευαστούν με δαπάνες της πολιτείας τα σπίτια τους.
Μέτρα θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί το καλοκαίρι, και θα ανακοινωθούν λεπτομερώς σε λίγες ημέρες από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Επίσης, χορηγείται από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ως εξής:
Από 200.000 ευρώ σε κάθε μια από τις Νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας.
Από 150.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους σεισμόπληκτους Δήμους”.


Διευκολύνσεις στους σεισμόπληκτους

Σε πιστωτικές διευκολύνσεις προχωρά η Εθνική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των συνεπειών του σεισμού στην οικονομική ζωή της Αχαΐας και της Ηλείας.

Ειδικότερα:
Οι δόσεις από πάσης φύσεως δάνεια, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα, που λήγουν από τις 9 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008 παρατείνονται, εφ΄όσον το επιθυμούν οι πελάτες, μέχρι 30.06.2009 με ενήμερο επιτόκιο.
Οι τόκοι που λογίστηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2007, καθώς και αυτοί που θα λογιστούν στις 30 Ιουνίου 2008, μπορούν να εξοφληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008 και τις 30 Ιουνίου 2009 αντίστοιχα.
Οι οφειλές που ήταν στην προσωρινή καθυστέρηση με λογιστικό 8 Ιουνίου 2008, παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009 και θα εκτοκίζονται από τις 9 Ιουνίου 2008 με ενήμερο επιτόκιο.
Οι διευκολύνσεις αυτές θα παρέχονται χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων εγκριτικών οργάνων.
Στις διευκολύνσεις δεν υπάγονται οφειλές από χρηματοδοτήσεις καλυπτόμενες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Μέτρα αναστολής δόσεων δανείων για ένα έτος, τόσο για τους ιδιώτες και τους αγρότες, όσο και για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που επλήγησαν, ανακοίνωσε η Αγροτική Τράπεζα, ενώ η ΟΤΟΕ ανέστειλε την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που είχε εξαγγείλει για την Παρασκευή στο νομό Αχαΐας.

Πηγή:http://www.ert.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ:

Το email σας δεν θα φαίνεται δημόσια.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι με αστερίσκο *

*