Νικόλας Άσιμος

Νικόλας ΆσιμοςΟ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στιχουργούς, συνθέτες και τραγουδιστές του ελληνικού . Το πραγματικό του επίθετο ήταν Ασημόπουλος. Ήταν μία περίπτωση ιδιαίτερα αντισυμβατικού καλλιτέχνη, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο ζωής που επέλεξε ο ίδιος για τον εαυτό του. Οι συμπεριφορές του και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά. Υπήρξε ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, που ιδεολογικά ανήκε στον αναρχικό χώρο. Ωστόσο, ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την «ταξινόμηση» σε κάποια ιδεολογία.

Βιογραφία
Ο Νικόλας Άσιμος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Αυγούστου του 1949 από γονείς Κοζανίτες. Μικρός υπήρξε αρκετά φιλομαθής. Το 1967 γράφεται στην Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.. Τα χρόνια της φοιτητικής του ζωής ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο, ενώ παράλληλα έγραφε τραγούδια και τραγουδούσε σε μπουάτ. Συχνά είχε προβλήματα με την αστυνομία, αφού βρισκόμαστε στην περίοδο της Χούντας και της λογοκρισίας που αυτή επιβάλει.

 • Νικόλας Άσιμος
  YouTube Video
  Πας φιρί φιρί - Νικόλας Άσιμος
 • Νικόλας Άσιμος
  YouTube Video
  ΗΡΘΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ ΑΣΙΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣCOVER
 • Νικόλας Άσιμος
  YouTube Video
  Το παπάκι - Ν. Άσιμος & Χ. Αλεξίου
 • Νικόλας Άσιμος
  YouTube Video
  Θα ρθω να σε βρώ (Νικόλας Άσιμος) cover
Κάντε reload για περισσότερα videos…
Το 1973 φεύγει από τη Θεσσαλονίκη και πηγαίνει στην Αθήνα. Συνεχίζει να ασχολείται με το θέατρο και τελειώνει μια ιδιωτική σχολή Δραματικής Τέχνης. Γράφει τραγούδια τα οποία δε δισκογραφεί επίσημα, αλλά τα γράφει μόνος του σε κασέτες τις οποίες πουλάει σε διάφορους δρόμους της Αθήνας. Δίνει ακόμα μουσικές παραστάσεις σε μπουάτ της Πλάκας, και συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Ζουγανέλλης, ο Σάκης Μπουλάς, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η Κατερίνα Γώγου. Το 1976 απέκτησε μία κόρη από την σχέση του με την Λίλιαν Χαριτάκη, εκτός του θεσμού του γάμου.
Η πρώτη του συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν το 1974 με το single Ρωμιός- Μηχανισμός. Το 1977 φυλακίστηκε προσωρινά μαζί με άλλους 5 εκδότες και συγγραφείς. Αποφυλακίστηκαν και οι 5 μετά από πρωτοβουλία του Διονύση Σαββόπουλου. Το 1978 κατατάχτηκε στον στρατό. Ωστόσο δεν υπηρέτησε, αλλά πήρε απαλλαγή στράτευσης για ψυχολογικούς λόγους (έπασχε απο ένα είδος σχιζοφρένειας). Την περίοδο 1980 – 1981 έγραψε το βιβλίο του Αναζητώντας Κροκάνθρωπους το οποίο δεν εκδόθηκε επίσημα, αλλά κυκλοφόρησε από τον ίδιο σε φωτοτυπημένα αντίγραφα. Τα τελευταία χρόνια, και μετά τον θανάτό του, το βιβλίο αυτό έχει κυκλοφορήσει και από εκδοτικό οίκο.
Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο μακράς διάρκειας με τίτλο Ο ΞΑΝΑΠΕΣ. Μελοποίησε το «Ουλαλούμ» του Γιάννη Σκαρίμπα. Το 1987 κατηγορήθηκε για το βιασμό μίας κοπέλας και οδηγήθηκε για λίγο στο ψυχιατρείο. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικές συνέπειες στη ψυχολογία του και στις 17 Μαρτίου του 1988 κρεμάστηκε στο σπίτι του που ονόμαζε χώρο προετοιμασίας.
>>Καταρρέω- Νικόλας Άσιμος (συλλεκτικό βίντεο )

Δισκογραφία
Οι «παράνομες κασσέτες», όπως ήθελε ο ίδιος να τις ονομάζει λόγω του στιχουργικού τους περιεχομένου, ηχογραφήθηκαν σε σπίτια ή άλλους κατάλληλους (ή μη) τόπους με διάφορους μουσικούς και διακινούνταν ‘υπόγεια’ μέσω του ίδιου του καλλιτέχνη ή φίλων του, αποφεύγοντας έτσι την εκμετάλλευση των συνθέσεών του από τις δισκογραφικές εταιρίες. Όταν εν ζωή, ηχογράφησε, πλην των κασσετών, ένα single με 2 τραγούδια και ένα δίσκο και συμμετείχε και σε δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με 5 δικές του συνθέσεις. Οι υπόλοιπες εκδόσεις τραγουδιών του είναι μεταθανάτιες.

1974, Ρωμιός- Μηχανισμός, single.
1978, ‘Παράνομη κασσέτα Νο.000001’ «Kασσέτα με το βαρέλι που για να βγει το σπάει»
1979, «Τριπλή κασσέτα μπελά με χωρίς ταμπέλα» που περιέχει:
‘Παράνομη κασσέτα No.000002’ «Είμαι παλιάνθρωπος»
‘Παράνομη κασσέτα No.000003’ «Γιατί φοράς κλουβί»
‘Παράνομη κασσέτα No.000004’ «Klaste eleftheros»
1982, Ο Ξαναπές . Συμμετέχουν ο και η Χάρις Αλεξίου.
1986, «Τριπλή κασσέτα» που περιέχει:
‘Παράνομη κασσέτα No.000005’ «Ο Σάλιαγκας»
‘Παράνομη κασσέτα No.000006’ «Η Ζαβολιά»
‘Παράνομη κασσέτα No.000007’ «Πάλι στην Ξεφτίλα»
1987, ‘Παράνομη κασσέτα No.000008’ «Το Φανάρι του Διογένη»
1987, Συμμετοχή με 5 τραγούδια στο δίσκο «Χαιρετίσματα» του τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
1988, Συμμετοχή στο δίσκο «Ήχοι του Χειμώνα» με το τραγούδι «Πάλι στην ξεφτίλα».
1989, «Το Φανάρι του Διογένη». Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε μετά θάνατον και περιέχει κομμάτια από την ‘Παράνομη κασσέτα No.000008′ με μερικές απουσίες λόγω παρέμβασης από την δισκογραφική εταιρία. Συμμετέχει η Σωτηρία Λεονάρδου.
1992, «Στο φαλημέντο του κόσμου». Mετά θάνατον. Περιέχει επιλογές από τις παράνομες κασσέτες. Συμμετέχει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
1997, Το συγκρότημα Magic de Spell διασκευάζει το τραγούδι «Μπαταρία» του Νικόλα Άσιμου στο cd single τους «Ο Φόβος έχει όνομα».
1997, Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου διασκεύαζει 5 τραγούδια του Νικόλα Άσιμου στο δίσκο «Πες μου ένα ψέμα ν’ αποκοιμηθώ».
2000, Το συγκρότημα Ενδελέχεια διασκευάζει το τραγούδι «Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου στο cd single τους «Καθρέφτης».
2002, Συλλογή (2 cd) ονομαζόμενη «Βιομηχανία του πεζοδρομίου» με επιλογές από τις παράνομες κασσέτες του Νικόλα Άσιμου.

Βιβλία
Αναζητώντας Κροκανθρώπους, 2000, Εκδόσεις βιβλιοπέλαγος, ISBN 960-7280-14-8. Το βιβλίο αυτό είχε αρχικά κυκλοφορήσει από τον ίδιο τον Ν.Ά. σε φωτοτυπημένα αντίγραφα.

Βιβλιογραφία
Πληροφορίες από τις παράνομες κασσέτες.
Δίχως Καβάντζα Καμιά: Βίος και Πολιτεία του Νικόλα Άσιμου, του Γιώργου Αλλαμανή (Εκδόσεις Λιβάνης Α.Α., 2000) ISBN 9601401741.
Ο Διάσημος Νικόλας Άσιμος, του Δημήτρη Μπαγέρη (Εκδόσεις Σιγαρέττα – Οδός Πάνος, 1999) ISBN 960771637Χ.
Μανώλης Νταλούκας (Εκδόσεις Άγκυρα, 2006) ΙSBN 9604223860.

Εξωτερικές συνδέσεις
Ιστοσελίδα αφιερωμένη στον Ν.Ά .
Ιστοσελίδα στην οποία περιλαμβάνονται αρχεία pdf με στίχους, κείμενα του Ν.Ά. κ.ά.
Αναμνήσεις φίλων του Νικόλα ΑσημουΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ:

Το email σας δεν θα φαίνεται δημόσια.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι με αστερίσκο *

*